dimarts, 23 de setembre del 2008

CRISI FINANCERA? CRISI ECONÒMICA ? WAIT AND SEE!

26/03/2008
Francesc Raventós. Economista

L' inici d'un cicle de crisi econòmica es ja un fet. Ara els comentaris es centren en opinar sobre el nivell de virulència que dita crisi pot tenir i la seva durada. Tot hom està a l' expectativa. Especialment molts es fan la pregunta de si l'economia americana entrarà o no en recessió o si ja hi ha entrat, amb les conseqüències que una economia tan potent pot tenir per tots.

Mes enllà dels aspectes ja coneguts: fallida d' hipoteques "sub-primes", caiguda del sector immobiliari o de les borses, etc. hi ha molts d'altres instruments financers, que els profans, i els que no som experts en aquest camp, desconeixem plenament i que poden ser molt més greus que els ja esmentats.

Hi ha una gran quantitat de complexes instruments financers, CD's, Hedge Funds, derivats, futurs, emergents, estructurats, warrants etc. etc., que ni les pròpies autoritats monetàries mundials coneixen el grau de qualitat que tenen i el abast de les minusvàlues que poden generar.

Per si no n'hi hagués prou, hi ha un problema addicional: el dòlar. Què passarà amb el dòlar ? I la pregunta de moment no es saber si seguirà baixant respecte al Euro o d'altres monedes. La pregunta es què passarà amb l' immensitat de reserves de dòlars que hi han acumulades en els bancs centrals asiàtics, de mig orient i de Rússia.

Els Estats Units estan generant aquests darrers anys un dèficit anual per compte corrent de més de 700.000 milions de dòlars, que va a parar en bona part als bancs centrals esmentats. Només els 11 països més significatius d' Àsia tenen unes reserves de més de
4 bilions de dòlars. ( Per evitar confusions el que els americans en dirien 4 trilllion ). Dels quals solament la Xina en te 1.6 bilions. Què farà Àsia amb tota aquesta muntanya de diners ?. Fins ara els reciclava comprant bons del tresor i altres valors americans. Però amb el nivell de magnituds de les que estem parlant ja es veu que no pot seguir així indefinidament. Pot els Estats Units seguir vivint molt més temps per sobra de les seves possibilitats?

El món de les finances està basat en la confiança. La crisis financera actual i el seu possible agreujament pot fer perdre la confiança en el Sistema Financer Mundial? Poden els països que tenen aquests elevats nivells de reserves en dòlars caure en la lògica temptació d' abandonar-lo paulatinament per adquirir monedes més fortes, com ara, el Euro ? Qui compraria aquests dòlars? Es corre el risc de viure una caiguda lliure del dòlar? Esperem i confiem que no, dons una caiguda lliure del dòlar seria terrorífic per a tots, inclosos en primer lloc els propis nordamericans.

El proper President o Presidenta dels Estats Units no ho tindrà fàcil si vol redreçar l'economia i retornar als equilibris bàsics. Implicaria tornar als "fonamentals de l'economia", es a dir, reduir el consum o el que es equivalent a guanyar menys, treballar més, rebaixar el dèficit fiscal retallant els beneficis socials i/o apujant els impostos. No sembla un programa electoral engrescador per guanyar les eleccions. Ni sembla que cap dels actuals candidats, ni el propi país, estiguin disposats a portar-ho a la pràctica.

Per no acabar tan pessimistes, cal dir, que l'historia ensenya que de les crisis econòmiques sempre s'en surt, i després torna la bonança. El que no està clar en aquest moment es saber qui pagarà els plats trencats, i quina nova correlació de forces hi haurà en les economies dels diferents països per iniciar la nova etapa.