dilluns, 13 d’octubre del 2008

Vaja Titular! La UB sube posiciones en el ranking mundial.

En el periòdic La Vanguardia del dissabte dia 11 d’ Octubre 2008 llegeixo un titular que m’anima. A la fi una bona notícia al mig de tantes sobre el descalabre financer d’aquest dies.

Sí, el titular es: “La Universidad de Barcelona sube posiciones en el ranking mundial“ (sic). El passat mes de Juny vaig escriure un article titulat “Per una universitat de qualitat” que tractava sobre la mediocritat de les universitats catalanes i espanyoles en els diferents rankings mundials, per això em va estranyar el titular que vaig llegir al diari; però evidentment vaig pensar: benvinguda noticia!

Aquest titular tan flamant hem va fer pensar que la situació havia realment canviat. Però llegint el contingut m’ assabento que segons la revista THE TIMES HIGHER EDUCATION, que selecciona les 200 millors universitats del món, la de Barcelona, que es la única que apareix en el ranking, ha passat de la posició 194 a la posició 186.
O sia, que segons el periodista sembla que hauríem d’ estar molt satisfets.

Com volem encarar un futur, si la millor de les universitats espanyoles ocupa un lloc mediocre? Espanya es avui la novena potencia econòmica mundial i evidentment no te les universitats al nivell que li correspondría. Com volem encarar el futur, que per cert no es presenta gens afalagador, si no fem un gran esforç per situar les nostres universitats a un nivell de major excelencia?

El sistema universitari català i espanyol es una assignatura pendent. El problema es que si no la aprovem, no hi haurà examen de repesca al Setembre. Però es tracta d’ una assignatura pendent, des de ja fa molt temps, no només de la universitat sinó de tota la societat.